Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, po co Ci są jelita? Jeśli tak, to z pewnością Twoja odpowiedź krążyła wokół tematów trawiennych, ale czy wiesz, że zdrowie tego narządu to także klucz do zdrowia psychicznego i fizycznego? Jelita to nie tylko miejsce, przez które przechodzi pożywienie. Okazuje się, że aż 70% układu odpornościowego "znajduje" się [...]
[...] jeśc makrele wedzona? 2. czy moge jesc sledzia w oleju? 3. czy moge jesc chleb zytni pelnoziarnisty posmarowany maslem a do tego szynka? 4.czy platki owsiane trzeba gotowac? 5. z czym jesc platki owsiane? 6. czy otręby pszenne moga zastepowac w sniadaniu jajka? 7. co bedzielepsze: makaron, ryż brazowy, ryz paraboliczny, kasza gryczana?
[...] i wydalanie z kałem. Dodatkowo błonnik wiąże dużo wody po dotarciu do jelit, jego objętość wzrasta 40-krotnie dając uczucie sytości. Drugim dobrym źródłem błonnika są otręby pszenne. Do płatków można dołożyć orzechów/suszonych owoców - orzechy są dobrym źródłem tłuszczy, suszone owoce mogą posłużyć jako urozmaicenie diety bądź uzupełnienie [...]
[...] - co robić? ---------------------------------------------------------------------- - Dobrymi "zapychaczami" są produkty bogate w błonnik (patrz punkt 28.) takie jak otręby (ktore możesz zjeść z jogurtem) czy zielone warzywa, jak sałata, szpinak, brokuły. Pokarmy te mają bardzo małe ilości węglowodanów strawnych, a białka i tłuszczu [...]
[...] o ważnej roli błonnika, jako regulatora spalania. Wskazane jest spożywanie znacznej ilości produktów węglowodanowych o zwiększonej jego zawartości ( płatki owsiane, otręby pszenne ). W cyklu dziennym starajmy się spożywać największe ilości węglowodanów na śniadanie. Im bliżej końca dnia, tym mniej produktów węglowodanowych. [...]
[...] które charakteryzują się niskim przetworzeniem i przyrządzać je tak, by straty były jak najmniejsze. Źródłami sacharydów o niskim przetworzeniu to płatki owsiane górskie, otręby pszenne, ryż dziki/czarny i brązowy, makaron razowy/z mąki durum, kasze gruboziarniste, pieczywo razowe. Wszystkie te produkty charakteryzują się niższym [...]
[...] jest nadkapensacja glikogenu w miesniach i watrobie,..co przy redukcji jest bardzo ważną sprawą ! Przykładowa Dieta CKD -75 kg Posiłek I -Ser twarogowy chudy -100g -otręby przenne - 15g -Oliwa z Oliwek -30g Posiłek II -Ser Gouda -100 g -Oliwa z oliwek -10g -Słonecznik nasiona -20g -Orzechy włoskie -40g PosiłekII -4 białka jaj -2 [...]
SYSTEM SPRZĘŻEŃ NAPRZEMIENNYCH witam wszystkich serdecznie. poniżej zamieszczam najpoteżniejszy na świecie system treningowy, ktorego opracowanie zajęło mi ponad 6 lat (tak jest, pieprzone 6 lat!) - 6 lat ćwiczeń, eksperymentow, obserwacji... system jest dla bardziej zaawansowanych, którym trzeba większych bodźców. aczkolwiek amatorzy pragnący [...]
[...] o ważnej roli błonnika, jako regulatora spalania. Wskazane jest spożywanie znacznej ilości produktów węglowodanowych o zwiększonej jego zawartości ( płatki owsiane, otręby pszenne ). W cyklu dziennym starajmy się spożywać największe ilości węglowodanów na śniadanie. Im bliżej końca dnia, tym mniej produktów węglowodanowych. Wyjątkiem [...]
[...] się na zdrowych tłuszczach (NNKT),chudych białkach i węglowodanach z warzyw i otrąb. Białko: chude mięsa, ryby,jaja, chude sery, odzywki białkowe. Węglowodany: warzywa, otręby: pszenne(lepszy wybór) i owsiane. Tłuszcze: oleje tłoczone na zimno(nierafinowane),tłuste ryby, orzechy i nasiona. Ważną role w diecie ckd odgrywa błonnik, który [...]
[...] kasze; banany; ryż i zupy z dodatkiem ryżu; warzywa korzeniowe, np. marchew i ziemniaki. ZAPARCIA Należy unikać: mleka; serów; słodyczy; czekolady. Zalecane są: otręby nieprzetworzone pszenne oraz żytnie; pieczywo razowe, wieloziarniste; kasze i płatki z grubego przemiału; suszone owoce; jabłka, pomarańcze i inne owoce; surowe [...]
DIETA CKD Kilka praktycznych porad 1. Wstęp O diecie CKD napisano już tyle, że wszelkie próby jej analiz byłyby zbędnym dublowaniem. W postach np. CKD. Fakty nie mity by Qaz można znaleźć wszystkie informację o tym jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne, jak rozłożyć składniki i jak zbudować jadłospis. Mimo to ułożenie w miarę odpowiedniego [...]
[...] niekorzystne zmiany w psychice, ponieważ witamina ta jest konieczna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego. Główne źródła: orzechy ziemne, otręby pszenne, wątróbka, tłuste ryby, drób, suszone brzoskwinie. Dzienne zapotrzebowanie zapewni np. porcja wędzonego łososia Witamina B2 (ryboflawina) Reguluje [...]
[...] – czwarty tydzień to regeneracja ( tylko 4 wolne biegi po 6 km, żadnych innych ćwiczeń) Co lubisz jeść na śniadanie: zdecydowanie owsianka ( płatki górskie + otręby owsiane+ len mielony + rodzynki) Co lubisz jeść na obiad : kasza gryczana lub jaglana/ makaron ( od biedy ryż), ryby, drób, schab ( pieczony w halogenie bez panierki), [...]
[...] wędlina drobiowa+ warzywa/ musli pełnoziarniste+ jogurt (lub mleko)+ twaróg) I tu pytanie: Czy 'domowe musli' np. jeśli zmieszam płatki owsiane, żytnie, jęczmienne, pszenne, otręby, owoce suszone lepiej się nadaje, niż gotowe? ok 10:00- 2 śniadanie (tutaj np. kanapka z wędliną/jajkiem/twarogiem i warzywami) ok 14-15 obiad- (ryba/chude [...]
Witam. Szukałem na internecie diety pełnowartościowej, tzn. takiej, która dostarcza przede wszystkim: - 100% dziennego zapotrzebowania na wszystkie witaminy i minerały, - przy okazji odpowiedniej proporcji białek, węgli i tłuszczy (złożonych) i w tym, żeby odpowiedni był: > stosunek białek zwierzęcych i roślinnych. > stosunek tłuszczów [...]
[...] Durum, chleb żytni lub orkiszowy, kaszę gryczaną, kasze jaglaną (ona ma akurat wysoki IG, ale jest b. zdrowa), jęczmienna, płatki owsiane, orkiszowe, żytnie, mąka żytnia, otręby itp. ‒ sporo warzyw: sezonowe i mrożone, kiełki i zioła, warzywa strączkowe, ‒ owoce w sensowych ilościach: głównie jabłka, gruszki, pomarańcze, grejpfruty, również [...]
[...] i nie wyobrażam sobie, żebym nie mogła ich zjeść na śniadanie, ale jeżeli one będą tak bardzo źle wpływać na moją dietę to postaram się je wyeliminować - jak uważacie? ) + otręby z mlekiem 0,5% zazwyczaj podgrzanym bo lubię coś ciepłego zjeść, kiedy rano jest tak zimno. Do tego czasami wciągnę jabłko jeszcze, albo ze 2 kostki gorzkiej [...]